Wielomiany
5-latek: dany jest wielomian W(x)= a0+a1x+a2x2+......+anxn
a) oblicz W(1)
b) oblicz (W(x))n dla n=2 i n=3
c) dla kazdego z wielomianow W(x) (W(x))2 i (W(x))k gdzie k∊N oblicz sume jego
wspolczynnikow
d) oblicz sume wspolczynnikow wielomianu ktory otrzymujemy przez rozwiniecie wyrazenia
1) (5x5−6x4+4x3−3x2+x−1)2500
2) (9y5−5y2−3)45*(4y3−7y2+2y)42
a) W(1)= a0+a1+a2+a3+......+an
c) suma wspolczynnkow W(x)= a0+a+1+a2+........+an
(W(x))2= (a0+a1+a2+a3+....+an)2
(W(x))k= (a0+a+1+a2+..............+an)k
d) 1) =0
2) =(−1)45*(−1)42= −1
Co do b to nie jestem pewien
dla n=2 to mam obliczyc (a0+a1x+a2x2)2
dla n=3 (a+0+a1x+a2x2+a3x3)3 ?
17 cze 23:06
Adamm: a) ok
b) tak
c) zapomniałeś napisać W(1) zamiast W(x)
d) źle
17 cze 23:11
Adamm: dla d) zły jest przykład drugi, pierwszy jest dobrze
17 cze 23:12
5-latek: Juz widze blad
4−3=1 a nie −1
bedzie 145*(−1)42=1
17 cze 23:21
Adamm:
17 cze 23:22