Równanie Bernoulliego
LOLOLO: Wyznacz rozwiązanie ogólne równania
y'−y3=13y2
Wychodzi mi, że u'−u=0 może ktoś sprawdzić czy dobrze?
17 cze 21:10
LOLOLO: y'−y/3=1/3y2
17 cze 21:11
Mariusz:
Chcesz je rozwiązywać jak Bernoulliego czy sposób masz narzucony bo
jest to równanie o rozdzielonych zmiennych
ln|y
3−1|=x+C
1
y
3−1=Ce
x
y
3=1+Ce
x
18 cze 09:52
Mariusz:
Pomyliłem znak ale i tak wygodniej jest rozdzielić zmienne
18 cze 09:56
Mariusz:
Jeśli musisz rozwiązywać jak Bernoulliego to
3y
2y'−y
3=1
u=y
3
u'=3y
2y'
u'−u=1
u'−u=0
u'=u
ln|u|=x+C
1
u=C
2e
x
u(x)=C
2(x)e
x
C
2'(x)e
x+C
2(x)e
x−C
2(x)e
x=1
C
2'(x)e
x=1
C
2'(x)=e
−x
C
2(x)=−e
−x+C
u(x)=(−e
−x+C)e
x
u(x)=−1+Ce
x
y
3=−1+Ce
x
18 cze 10:07
LOLOLO: Dzięki a po czym rozpoznać, że równanie jest Bernoulliego?
18 cze 15:49
Mariusz:
Można zapisać w postaci y'+p(x)y=q(x)yr albo x'=p(y)x=q(y)xr
Jeżeli r=1 to równanie Bernoulliego redukuje się do równania liniowego jednorodnego
pierwszego rzędu w którym można rozdzielić zmienne
Jeżeli r=0 to równanie Bernoulliego redukuje się do równania liniowego niejednorodnego
pierwszego rzędu
Jeżeli p(x)=const oraz q(x)=const to w równaniu Bernoulliego można rozdzielić zmienne
18 cze 16:04