całka
k: ∫∫∫dxdydz po V={x,y,z ∊ R3 : z≥√x2+y2 , x2+y2+z2≤1 } , domyślam, się, że należy użyć
współrzędnych sferycznych ale mam problem z wyznaczeniem granic całkowania
17 cze 20:31
po prostu Michał:
podstaw te x,y,z (juz zmienione na sferyczne)
do dziedziny i zobaczysz ze sie poskraca i wgl
(chyba

)
17 cze 20:36
k: Z nierówności z≥√x2+y2 wyliczyłem, że z≥rsinα ,
Z nierówności x2+y2+z2≤1 wyliczyłem, że z≤√1−r2sin2α
Czyli granicie całkowania to:
β∊(0,2π) (u mnie to kąt po płaszczyznie XY)
α∊(0, π/2) (kąt pomiędzy osią Z a r)
r∊(rsinα, √1−r2sin2α )
Czyli:
V=∫∫∫dxdydz=∫∫∫r2sinα drdαdβ (i takie granice całkowania jak powyżej napisałem)
Czy to jest dobrze?
17 cze 21:16
k: kurde, źleeee xd
17 cze 21:20