FT
1551: Wiedząc, że A(x) jest funkcją tworzącą ciągu an, znaleźć funkcję tworzącą ciągu bn =k{0 dla
n=0,1 &an−2 dla n>1}
17 cze 20:17
1551: | ⎧ | 0 dla n=0,1 | |
| ⎩ | an−2 dla n>1 |
|
17 cze 20:18
1551:
Pomoże ktoś ?
17 cze 21:19
Pytający:
b
0=b
1=0
b
n=a
n−2, n>1
A(x)=∑(od n=0 do
∞)(a
nx
n)
B(x)=∑(od n=0 do
∞)(b
nx
n)=
=b
0+b
1x+∑(od n=2 do
∞)(b
nx
n)=
=0+0+∑(od n=2 do
∞)((a
n−2)x
n)=
=∑(od n=2 do
∞)(a
nx
n)−2∑(od n=2 do
∞)(x
n)=
=∑(od n=0 do
∞)(a
nx
n)−a
0−a
1x−2x
2∑(od n=0 do
∞)(x
n)=
17 cze 22:38
1551: Dzięki wielkie.
18 cze 13:59