matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ft
1551:
Znaleźć funkcję tworzącą ciągu a
n
= 3(n+1)(n+2)+2.
17 cze 20:10
Mariusz:
d
2
2
3
(∑x
n
)+
dx
2
1−x
d
2
1
2
3
(
)+
dx
2
(1−x)
1−x
6
2
+
(1−x)
3
1−x
17 cze 20:37
1551:
A mógłbyś to jakoś ładnie wyjaśnić ? Bo ni cholery nie rozumiem w jaki sposób rozwiązywać takie zadania.
17 cze 20:47
1551:
Pomoże ktoś?
17 cze 21:19
Mila:
https://inf.ug.edu.pl/~stefan/Dydaktyka/MatDysk/Cw06/zad.pdf
1
∑(n=0 do
∞
)x
n
=
, |x|<1 funkcja tworząca dla ciągu stałego {1,1,1,...}
1−x
a
n
=3*(n
2
+3n+2)+2 ∑(n=0 do
∞
)a
n
*x
n
=∑(n=0 do
∞
)[3*(n
2
+3n+2)+2] *x
n
=
n
2
+3n+2
=6*∑(n=0 do
∞
)
+2*∑(n=0 do
∞
)x
n
=
2
6
2
=
+
(1−x)
3
1−x
17 cze 21:27
Mila:
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=Matematyka_dyskretna_1/Wyk%C5%82ad_7:_Funkcje_tworz%C4%85ce
17 cze 21:28
1551:
Dziękuję.
18 cze 13:59