Wyznaczyc liczbe całk. rozwiązań
Marvinx: Wyznaczyc liczbe całkowitych rozwiązań równania: x1+x2+x3+x4+x5+x6=100 takich że
a) x1≥0, x2≥0, x3≥0, x4≥0, x5≥0, x6≥0
b) 0≤x1<5, x2≥0, x3≥0, x4≥0, x5≥0, x6≥0
c) x1≥−1, x2≥0, x3≥1, x4≥2, x5≥3, x6≥4
17 cze 19:04
Mila:
a)
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5+x
6=100
x
i≥0
17 cze 19:10
Pytający:
b)
x
1=0 ∧ x
2+x
3+x
4+x
5+x
6=100
x
1=1 ∧ x
2+x
3+x
4+x
5+x
6=99
x
1=2 ∧ x
2+x
3+x
4+x
5+x
6=98
x
1=3 ∧ x
2+x
3+x
4+x
5+x
6=97
x
1=4 ∧ x
2+x
3+x
4+x
5+x
6=96
x
i≥0
c)
(x
1−1)+x
2+(x
3+1)+(x
4+2)+(x
5+3)+(x
6+4)=100
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5+x
6=91
x
i≥0
17 cze 19:28
Marvinx: Dzięki wielkie teraz już wiem o co w tym chodziło
17 cze 19:33
Mila:
Witaj
Pytający, właśnie po kolacji miałam dalej to pisać.
17 cze 20:03
Marvinx: Dziękuje wam obojgu
17 cze 20:47
Pytający:
Witaj
Milu, właśnie wstrzymałem się z jakieś 10 minut z napisaniem odpowiedzi, coby się
nie bawić w prześciganie.
17 cze 22:13
Mila:
Wszystko w porządku
17 cze 22:21