Płaszczyzna styczna
deux : Napisać równanie stycznej do wykresu funkcji f(x,y)=3/4x4−4/3y4−1 równoległej do płaszczyzny
π: 8x+8y−2z+1=0
umiem rozwiązywać zadania typu: napisz równanie płaszczyzny stycznej do wykresu, jednak
nie wiem kompletnie co zrobić gdy ma być równoległa do innej płaszczyzny.
w prostszych zadaniach wykorzystuje wzór ΩF/Ωx(x0,y0)(x−x0)+ΩF/Ωy(x0,y0)(y−y0)−(z−z0)
Prosiłbym o wytłumaczenie. Pozdrawiam!
17 cze 18:37
jc: Szukasz miejsca na wykresie, gdzie wektor prostopadły
jest równoległy do wektora (8,8,−2).
x
3 = 4/3, y
3= −3/4
17 cze 18:43
deux : skąd się wzieły wartości w licznikach? pozdrawiam
17 cze 19:10
jc: to tradycyjny zapis faktu, że wektory (p,q,r) i (a,b,c) są równoległe.
17 cze 19:16