granica funkcji w punkcie
Tofik: Korzystając z definicji Heinego granicy funkcji w punkcie, oblicz granicę funkcji
| | 4+x | |
f(x)= |
| w punkcie x0=−4 |
| | 16−x2 | |
17 cze 17:46
jc:
f(x) = 4−x, x≠4.
Jeśli xn →−4, xn≠−4, to f(xn) = 4−xn →8.
Ponieważ wynik nie zależy od wyboru ciągu zbieżnego do −4, o wyrazach ≠ −4,
więc f(x) →8 przy x→−4.
17 cze 17:59
jc: Oj pomyłka, f(x)= 1/(4−x), f(xn) →1/8.
17 cze 18:01
Tofik: | | 1 | |
jc bardzo dziękuję za odpowiedź..tylko czy nie powinno być f(x) = |
| x≠4 ? |
| | 4−x | |
17 cze 18:02
jc: To wszystko przez ten minus − bardzo nie lubię zadań, w których autorzy bez powodu
wciskają liczby ujemne.
17 cze 18:02
Tofik: oo własnie dziękuje , mam jeszcze pytanie tylko chwilę zajmie napisanie o co mi chodzi..proszę
o cierpliwość
17 cze 18:03
Tofik: | | x2−x−2 | |
mam taki przykład w książce: oblicz granicę f(x)= |
| w punkcie x0=−1( znowu minus |
| | x+1 | |

)
i jest to rozpisane tak : lim xn=−1 i dalej
| | (xn)2−xn−2 | |
lim (f(xn)) =lim |
| i ja tutaj chciałam to dalej rozpisać że to się równa |
| | xn+1 | |
(lim xn
2 −limxn−lim2) : (limxn+lim1)= (1+1−2):(1−1) i tutaj nie rozumiem czemu nie mogę tak
robić...nie wiem czy wiadomo z tego mojego nieudolnego zapisu a co mi chodzi ale proszę o
pomoc jeżeli ktoś się zorientował
17 cze 18:13
jc: x2−x−2 = (x+1)(x−2)
17 cze 18:17
Tofik: hmm tak i wiem że mogę skrócić ten ułamek i wtedy będe mieć lim(xn−2)=−1−2=−3 ale czemu muszę
skracać? czemu nie mogę obliczać tego tak jak w poprzednim poście rozpisałam?
17 cze 18:20
jc: Pomyśl o takiej sytuacji. xn →0, xn≠0, xn/xn →?
Nie możesz skorzystać z twierdzenia arytmetycznego, bo nie są spełnione założenia
(mianownik dąży do zera!). Ale xn/xn = 1, więc granicą jest jeden.
17 cze 18:34
Tofik: | | an | |
a no tak w twierdzeniu : jeśli liman=a i limbn=b to lim |
| było załozenie ze b czyli |
| | bn | |
limbn≠0..... o to chodzi prawda?
17 cze 18:46
Tofik: | | xn+2 | |
i czy w przypadku lim |
| jeśli limxn=2 też muszę jakoś skracać czy liczę |
| | xn3+8 | |
| | xn+2 | |
lim |
| =(2+2):(8+8)=1/4 ? |
| | xn3+8 | |
17 cze 19:02
jc: Tu nie ma dzielenia przez zero. Nie musisz skracać.
17 cze 19:03
Tofik: okej to juz wszystko rozumiem ..ogromnie dziękuje za pomoc
17 cze 19:04