caj
całka: ∫x100exdx
17 cze 17:44
całka: umie ktos?
17 cze 18:53
po prostu Michał: 100 razy przez czesci
17 cze 18:58
jc: 100! (1−x+x2/2! − x3/3! + ... + x100/100!) ex czy jakoś tak.
17 cze 19:05
'Leszek: Przez czesci mozna otrzymac wzor rekurencyjny .....
∫ x100 ex dx = x100 ex − 100 ∫ x99 ex dx = ......i.t.d
Ogolnie ∫ xn ex dx = xn ex − n ∫ xn − 1 ex dx
17 cze 19:06
Jerzy:
100 razy przez części
17 cze 19:32
Mariusz:
∫xnexdx=xnex−n∫xn−1exdx
In=xnex−nIn−1
I0=ex+C
17 cze 19:44
jc: Przecież podałem wynik. Sprawdzić można w pamięci.
A jak ktoś chce liczyć, to może tak:
| | d | | d | |
∫ xn etx dt = ( |
| )n ∫ etx = ( |
| )n t−1 etx = |
| | dt | | dt | |
| | | | | |
= etx ∑ | xk (d/dt)n−k (t−1) = etx ∑ | xk (−1)n−k (n−k)! |
| | | |
| | (−x)k | |
= n! (−1)n etx ∑ |
| |
| | k! | |
(sumy od k=0 do k=n)
17 cze 19:54
jc:
Powinienem dopisać nawias: (d/dx)n [t−1 etx], aby nie było wątpliwości, co różniczkuję.
17 cze 20:02