rozwiaz calkę
jot: ∫√r2+8rcosx+16dx=
17 cze 17:20
jc: Czy za pierwiastkiem nie było sin x ?
17 cze 17:53
jot: niestety nie, mam taką postać i nie wiem nawet jak ją ruszyć
17 cze 18:03
jc: A skąd wzięła się ta całka?
17 cze 18:06
jot: współrzędne biegunowe:
początkowo miałam całkę ∫
√x2+y2
ze wsp. bieg mam: x=rcosα+4; y=rsinα
oczywiście we wzorze ktory zapisalam na samym początku miało być alfa zamiast x, ale sobie
zamieniłam

teraz widzę, że zapomniałam też jakobianu r, ale nic mi to nie pomogło
17 cze 18:12
jc: Liczysz pewnie całkę podwójną. Jaką?
17 cze 18:15
jot: oj racja, chodziło mi o całkę podwojną ∫∫√x2+y2 i po zamianie na x i y na r i α, liczę tę
całkę po dα
17 cze 18:43
po prostu Michał:
przeciez √x2+y2 = √r2 = r dla r≥ 0 (czyli dla takiego jakiego rozpatrujesz)
17 cze 18:46
jc: Po jakim obszarze całkujesz?
17 cze 18:46
jot: 0≤r≤4
0≤α≤2π
17 cze 18:55
jot: mówiąc o zamianie x i y na r i α chodziło mi o współrzędne biegunowe, które wcześniej opisałam:
x=rcosα+4; y=rsinα
17 cze 18:57
jc: Obszar we współrzędnych x,y ?
x=rcosα+4
y=rsinα
Czy to jest obszar (x−4)2+y2 ≤ 16?
Jeśli tak, to problemem nie jest obszar, tylko funkcja.
Podstaw x=r cos a, y = r sin a, a∊[−π/2,π/2], r∊[0, 8 cos a]
17 cze 19:02
jot: A czy mając taki obszar: (x−4)2+y2= 16 poprawne jest przejście na współrzędne biegunowe
włąśnie w taki sposób jaki zrobiłam?
17 cze 19:10
jc:
Tak, a w tym zadaniu lepiej pozostawić środek w (0,0).
17 cze 19:20
jot: Hmm niestety nie potrafię tego zrobić drugim sposobem, ale bardzo dziękuje za pomoc, będę
musiała doczytać
17 cze 19:22
po prostu Michał: co za problem kiedy srodek przesuniety?
17 cze 19:28
17 cze 19:28
jc:
x = r cos a, y=r sin a,
√x2+y2=r,
(x−4)
2 + y
2=16
x
2+y
2=8 x
r
2 = 8 r cos a
r = 8 cos a
| | (8 cos a)3 | |
... = ∫−π/2π/2 da ∫08 cos a r2 dr = ∫−π/2π/2 |
| da |
| | 3 | |
Dokończ sama. To nie jest trudne.
17 cze 19:30
jot: dziękuję pięknie (:
17 cze 19:38