hej
Agata: Rozwiąż rownanie
x4 + 3x3 + 7 x2 + x + 8 = 0
Ktoś coś?
17 cze 16:55
Michał: wzory ferrariego
17 cze 16:58
Agata: Nie miałam

Inaczej? Jak nie da się to idę je ogarniać
17 cze 16:59
Adamm: można sobie poradzić bez wzorów Ferrariego (nazwiska z wielkiej litery, trochę szacunku)
no chyba że interesują nas rozwiązania zespolone
17 cze 17:00
Agata: Nie.

Dziękuje
17 cze 17:01
jc:
= [x4 + x2(x+3)2 + 4x2 + (x+1)2 + 15]/2 > 0
Brak pierwisatków rzeczywistych
17 cze 17:10
Agata: Fajne przekształcenie, czym się kierujesz jak to robisz?
17 cze 18:17
jc: Zacząłem od x3. Pomnożyłem przez dwa, aby nie mieć ułamków.
A może trzeba było przez 4?
4x4 + 12x3 + 28x2+4x+32=
x2 (2x2+3)2 + 19x2 + 4x + 32 =
x2 (2x2+3)2 + 15x2 + (2x+1)2 + 31
lub jeszcze inaczej.
17 cze 18:24
Agata: I jak z tego widzisz, że nie ma pierw. rzeczywistych?
17 cze 18:39
po prostu Michał:
suma kwadratów + liczba dodatnia nigdy nie bedzie rownac sie zero
(coś nieujemnego + coś niujemnego + coś dodatniego ≠ 0)
np.
0 + 4 + 2 + 6 ≠ 0
17 cze 18:44
jc: Dla każdego x, wyrażenie jest dodatnie.
17 cze 18:44
Agata: Ale skąd wiedziałeś, żeby dać takie liczby w nawiasach? Po prostu kombinujesz?
17 cze 19:12
Agata: Co gdyby było
x4 + 3x3 + 7x2 + x − 8 = 0
17 cze 19:15
Mariusz:
x
4 + 3x
3 + 7x
2 + x − 8 = 0
(x
4 + 3x
3)−(−7x
2 − x + 8)=0
| | 9 | | 19 | |
(x4+3x3+ |
| x2)−(− |
| x2−x+8)=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 19 | |
(x2+ |
| x)2−(− |
| x2−x+8)=0 |
| | 2 | | 4 | |
Wielomian w lewym nawiasie jest już kwadratem zupełnym
Teraz chcemy aby wielomian w prawym nawiasie był kwadratem zupełnym
Zauważasz że wielomian w prawym nawiasie jest trójmianem kwadratowym
i będzie kwadratem zupełnym gdy jego wyróżnik będzie równy zero
Zauważ że gdybyś liczyła wyróżnik od razu to mogłoby się okazać że
jest on różny od zera , wprowadzasz więc nową niewiadomą od której uzależniasz
wartość wyróżnika
| | 3 | | y | | 19 | | 3 | | y2 | |
(x2+ |
| x+ |
| )2−((y− |
| )x2+( |
| y−1)x+ |
| +8)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Δ=0
| | y2 | | 19 | | 3 | |
4( |
| +8)(y− |
| )−( |
| y−1)2=0 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 19 | | 9 | |
(y2+32)(y− |
| )−( |
| y2−3y+1)=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 19 | | 9 | |
(y3− |
| y2+32y−152)−( |
| y2−3y+1)=0 |
| | 4 | | 4 | |
y
3−7y
2+35y−153=0
17 cze 20:07