Wychodzi mi że równanie jest sprzeczne da rade ktoś sprawdzić ?
Arkadiusz: | ⎧ | x+2y+3z=1 | |
| ⎨ | −x+y=2 |
|
| ⎩ | 3y+3z=3 | |
17 cze 15:38
Janek191:
y = x + 2
x + 2 x + 4 + 3 z = 1
3x + 6 + 3 z = 3
3 x + 3 z = − 3
3 x + 3 z = − 3
Nie jest sprzeczne.
17 cze 15:40
'Leszek: Szybko mozna to sprawdzic nastepujaco:
x + 2y + 3z = 1
−3x −3z = −3
Po dodaniu stronami otrzymujemy : y − x = −1 oraz y − x = 2 , czyli uklad jest sprzeczny !
17 cze 15:41
Adamm: nie jest sprzeczny
17 cze 15:51
Adamm: x=−1−t, y=1−t, z=t, t∊ℛ
17 cze 15:59
Arkadiusz: Próbuję obliczyć metodą gaussa ale nie zbyt to wychodzi..
17 cze 16:20
'Leszek: Widac , ze na skroty nie zawsze sie dojdzie do poprawnego wyniku , wiec trzeba rozwiazac
korzystajac z warunkow dla ukladu trzech rownan z trzema niewiadomymi , czyli
metoda wyznacznikow .
17 cze 16:23
Arkadiusz: Tylko to zadanie jest z kolokwium z macierzy, więc raczej tak nie mogę tego policzyć
17 cze 16:26
Adamm: eliminacja Gaussa jest jak najbardziej ok
w tym przypadku jest raczej prostsza od metody Cramera
17 cze 16:27
Adamm: 1, 2, 3, 1
−1, 1, 0, 2
0, 3, 3, 3
dodaję pierwszy rząd do drugiego, dzielę trzeci przez 3, dzielę drugi przez 3
1, 2, 3, 1
0, 1, 1, 1
0, 1, 1, 1
odejmuję drugi od trzeciego, odejmuję dwa razy drugi od pierwszego
1, 0, 1, −1
0, 1, 1, 1
0, 0, 0, 0
zapisuję rozwiązanie
x=−t−1, y=1−t, z=t
17 cze 16:36
Benny: @
Leszek, bo Ty pomyliłeś x z y
17 cze 16:38
'Leszek: Tak , zauwazylem to , chcialem szybko uzyskac wynik !
17 cze 16:47