Różnowartościowość funkcji
Condrao: A1. Która z poniższych zależności jest funkcją? Która jest funkcją różnowartościową, która
funkcją na, a która
jest bijekcją?
a) x f y⇔ x∈ (0,1] , y ∈ [1, ∞) i y=1/x
b) x f2 y⇔ x∈[− 1,1] , y∈ R i y=1/x
c) x f3 y⇔ x∈ (0,2] , y ∈ (0, ∞) i y2=x
d) x f4 y⇔ x∈(−1,2] , y∈ (0,4) i y2=x
Proszę o pomoc jestem kompletnie zielony w tym temacie...
17 cze 14:51
Janek191:

a) Funkcja "na" i różnowartościowa czyli bijekcja
b) 0 ∉ < − 1, 1> Powinno być x ∊ < − 1, 1 > \ { 0}
17 cze 15:34
Janek191:

c) To nie jest funkcja
17 cze 15:36