Oblicz calki dokonując zamiany na współrzędne biegunowe
Mateusz: ∫∫(x2+y2)dxdy D: x2+y2≤a2,a>0
17 cze 14:11
Mateusz: Jakby ktos byl na tyle uprzejmy i wytlumaczyl mi o co chodzi z tymi nierównościami to bylbym
wdzieczny
17 cze 14:13
Kowalska.M: Proszę zrobić pierwszy krok
17 cze 14:20
Mateusz: ∫∫r2drdφ i teraz nie znajac rownania okregu nie wiem jak wyznaczyc przedialy calkowania
17 cze 14:29
Mateusz: ∫∫r3drdφ zapomnialem o jakobianie
17 cze 14:30
po prostu Michał:
x = r cos φ
y = r sin φ
jakobian = r
zatem
x2+y2 = r2cos2φ + r2sin2φ = r2(cos2φ+sin2φ) = r2 * 1 = r2
Dziedzina:
x2+y2 ≤ a2
r2 ≤ a2
(r−a)(r+a) ≤ 0, uwzgledniajac r≥0
r ∊ <0;a>
oraz 0 ≤ φ ≤ 2π
zatem wynikiem to
2π a
∫ ∫ r2 * r dr dφ
0 0
17 cze 14:30
Jerzy:
0 ≤ α ≤ 2π
0 ≤ r ≤ a
...=∫∫ r3dαdr
17 cze 14:31
Mateusz: super

dziekuje za pomoc
17 cze 14:33