Prawdopodobieństwo klasyczne
Maria: 1.Obliczyć prawdopodobieństwo, że wylosowane w totolotku 6 liczb z 49, będą pochodziły spośród
ustalonego 16 elementowego zbioru liczb.
2. W magazynie znajdują się ubrania z trzech zakładów krawieckich A1, A2, A3, przy czym
wiadomo, że z zakładu A1 pochodzi 50% ubrań, z zakładu A2 30%, a z zakładu A3 20%
Ze względu na jakość produkcja w poszczególnych zakładach kształtuje się następująco:
W A1 80% ubrań I gatunku, 20% II gatunku, w A2 70% I gatunku i 30% II gatunku − a w zakładzie
A3 60% I gatunku i 40% II gatynku. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że przypadkowo wzięte z
magazynu ubranie pochodzi z zakładu A1, jeżeli stwierdzono, że jest ono I gatunku.
17 cze 12:52
g:
| | | | 8008 | |
1. P = |
| = |
| = 5,7...10−4 |
| | | | 13983816 | |
| | P(A1∩G1) | | P(G1 | A1)*P(A1) | |
2. P(A1 | G1) = |
| = |
| |
| | P(G1) | | P(G1) | |
P(G1 | A1) = 0,8
P(A1) = 0,5
P(G1) = P(G1|A1)*P(A1) + P(G1|A2)*P(A2) + P(G1|A3)*P(A3) = 0,8*0,5 + 0,7*0,3 + 0,6*0,2
17 cze 16:23