bryły
orbit: Hej, podobno przy wyznaczaniu objętości brył za pomocą całek podwójnych istnieją
zależnośći/wzory, które mogą nas nakierować jaką figurą będzie mniej więcej bryła. Czy ktoś ma
może je wypisane, proszę?
17 cze 12:13
'Leszek: w matematyce nie ucz się wzorów na pamięć tylko pojęciowo , wtedy będziesz znał
metody stosowane przy rozwiązywaniu zadań , a to jest najważniejsze !
jako przykład :
narysuj bryłę ograniczoną powierzchniami
z= x2 + y2 oraz z = 4 −x2 − y2
dla pierwszej powierzchni przyjmij y = 0 , oś z pionowa , oś x pozioma
wowczas masz parabolę z = x2
dla drugiej : z = 4 − x2 też parabola
te dwie parabole obracasz wokół osi z i otrzymujesz paraboloidy obrotowe i to jest Twoja
bryła .
17 cze 13:39