pochodna
Michał: pochodna

f(x)=e
4x − 2e
2x
f'(x)=4e
3x − 4e
x dobrze to jest?
25 sty 23:07
paziówna: e
4x to złożenie funkcji. więc dla obu składników musisz policzyć jeszcze pochodne
wykładników, tzn.:
(e
4x)' = 4e
3x*(4x)'
analogicznie drugi
25 sty 23:13
Bogdan:
Nie
25 sty 23:15
Bogdan:
f(x) = a*eg(x) = a*g'(x)*eg(x)
25 sty 23:19
Michał: no właśnie

czyli 4e
4x − 4e
2x
25 sty 23:22
Piotrek: czyli będzie 4e4x
25 sty 23:22
Piotrek: BRAWO MICHAŁ
25 sty 23:22
paziówna: racja, proszę o wybaczenie
25 sty 23:24
Piotrek: A kto zrobi takie: Zbadać monotoniczność i wyznaczyć ekstrema.
f(x)= e
4x − 2e
2x
Jak już wiemy: f'(x)= 4e
4x − 4e
2x ... tylko co dalej ?
25 sty 23:30
Bogdan:

f'(x) = 4e
4x − 4e
2x = 4e
2x(e
2x − 1)
Rysunek przedstawia wykres y = e
2x − 1 (linia jest krzywą, a nie łamaną)
Dla każdej wartości x: 4e
2x > 0
Pochodna zmienia znak z minus na plus w punkcie x = 0, w tym punkcie funkcja posiada
minimum: y
min = f(0) = e
0 − 2e
0 = 1 − 2 = −1
Pochodna jest ujemna dla x < 0, w tym przedziale funkcja jest malejąca
Pochodna jest dodatnia dla x > 0, w tym przedziale funkcja jest rosnąca.
25 sty 23:48
Piotrek: no dzięki wielkie
25 sty 23:59
Piotrek: A takie samo polecenie dla funkcji f(x)= ln4 x − 2 ln2 x
26 sty 00:01
niki: e4
10 lis 09:41
john2: (e4)' = 0
10 lis 10:40