Znajdź wzór jawny na n-ty wyraz ciągu.
Student: Znajdź wzór jawny na n−ty wyraz ciągu.
𝑎
1 = 3
𝑎𝑛 = 2
n−1*5*a
n−1
Szukałem w google ale nie ma za dobrze wytłumaczonego takiego zadania. To jest chyba dosyć
proste, a cięższe są przykłady z podanym a1, a2, a3 z tego co widziałem.
Ale zacznijmy od tego

Wyjaśni mi ktoś co należy tu najpierw zrobić?
17 cze 10:06
jc:
a1 = 3
a2 = 3*5*2
a3 = 3*52*21+2
a4 = 3*53*21+2+3
a5 = 3*54*21+2+3+4
...
an = 3*5n−1*2n(n−1)/2
17 cze 10:14
Student: Aaa rozumiem

A tę końcówkę w a
n jak stworzyłeś?
2
n(n−1)/2
Bo szukając w internecie znalazłem taki wzorek tylko, że z plusem w nawiasie. I nie wiem czy to
w indukcji po prostu często tak jest i mam to zapamiętać, czy mam wiedzieć jak to tworzyć
17 cze 10:24
jc:
1+2+3+...+(n−1) = n(n−1)/2
1+2+3+...+n=n(n+1)/2
17 cze 10:33