Ile może być równy wyznacznik macierzy kwadratowej A stopnia n jeśli wiadomo
Kasia: Ile może być równy wyznacznik macierzy kwadratowej A stopnia n jeśli wiadomo, że macierz
spełnia następującą nierówność?
a) A2 = AT
b) A2 = 8*A(−1)
c) AT = 9*A(−1)
Jest tu jakaś zależność zasada co do której trzeba się trzymać?
16 cze 23:22
Kasia: tam gdzie −1 to do potęgi jest
16 cze 23:23
Adamm: tak, właściwości wyznacznika
taka to właśnie zasada
16 cze 23:24
Adamm: np. dla b)
|A2|=|8*A−1|
|A|2=8n|A|−1
|A|3=8n
|A|=2n
16 cze 23:27
Kasia: okej, rozumiem a jak to się robi w przypadku gdy A mamy transponowane?
16 cze 23:31
Adamm: |AT|=|A|
kolejna z własności wyznacznika
16 cze 23:32
Kasia: czyli dla przykładu a) A
2=A czyli A na lewą strone to mamy A
1?
16 cze 23:35
Adamm: dla a) mamy
|A2|=|AT|
|A|2=|A|
|A|=0 lub |A|=1
16 cze 23:36
Kasia: czemu 0 lub 1?
16 cze 23:39
Adamm: to są po prostu rozwiązania tego równania kwadratowego
najprościej do tego dojść w ten sposób
pierwsze co powinno ci przyjść na myśl to podzielić przez |A|
więc rozpatrujemy
albo |A|=0, i wtedy równanie jest spełnione, albo |A|≠0 i wtedy możemy podzielić,
dostajemy |A|=1
zatem |A|=1 lub |A|=0
16 cze 23:43