Znajdź macierze X, Y spełniające układ równań macierzowych
Kasia: Znajdź macierze X, Y spełniające układ równań macierzowych, jak się za to zabrać?
Poniżej jedna klamra jakby co.
{X+Y = [1 1]
0 1
2X + 3Y = [1 0]
0 1
16 cze 22:25
g: Rozwiązuj dla każdego elementu macierzy X i Y osobno, np. dla X12 i Y12
X12 +Y12 = 1
2X12 +3Y12 = 0
16 cze 23:13
Adamm: g, myślę że w ten sposób sobie tylko utrudniasz
16 cze 23:16
Janek191:
− 2*( X + Y ) = [ − 2 − 2 ]
[ 0 − 2 ]
− 2 X − 2 Y = [ − 2, − 2 ]
[ 0 − 2 ]
Dodajemy stronami
− 2 X − 2 Y + 2 X + 3 Y = [ − 1 − 2 ]
[ 0 − 1 ]
więc
Y = [ − 1 − 2 ]
[ 0 − 1 ]
oraz
X + Y = X + [ − 1 − 2 ] = [ 1 1 ]
[ 0 − 1 ] [ 0 1 ]
zatem
X = [ 2 3 ]
[ 0 2 ]
16 cze 23:20