dla jakiej wartości parametru k prawdziwa jest poniższa równość macierzowa
Kasia: Dla jakiej wartości parametru k prawdziwa jest poniższa równość?
wytłumaczy mi ktoś jak to się liczy?
[k 2 1] * [1 2 3] * [k] = [0]
0 1 2 2
0 0 3 0
16 cze 20:55
Adamm: wymnóż i zobacz, to nie jest takie trudne
16 cze 21:04
Kasia: Jak wychodzi mi k2+4k+4=0 to obliczam delte?
16 cze 21:13
Kasia: wróć wróć, to wzór skróconego mnożenia wychodzi
16 cze 21:14
Adamm: dobrze ci wyszło
tak, wzór skróconego mnożenia
k2+4k+4=(k+2)2
więc ostatecznie k=−2
16 cze 21:17
Kasia: czemu zrobiłeś takie przyrównanie?
16 cze 21:19
Adamm: to było tylko po to by zaznaczyć tożsamość
spokojnie
16 cze 21:20
Kasia: rozuumiem juz, kocham Cię Adaś
16 cze 21:20