na ile sposobow mozna wylosowac
Ania: w pudełku jest biała i czarna kulka, losujemy osiem razy po jednej kulce za każdym razem
odkładając ją z powrotem, ile jest możliwych różnych kombinacji po ośmiu losowaniach?
To będzie 8x8=64?
16 cze 20:33
Mila:
28 możliwych wyników
16 cze 20:40
po prostu Michał:
Pierwszy wybór to jedna z dwóch kul − biała lub czarna czyli mamy wybór 1 z 2 zatem 21
Drugie losowanie to znowu wybor 1 z 2 czyli 21
itd
2 * 2 * 2 * 2 * ... = 28
16 cze 20:41
.: wariacje z powtórzeniami => k=8−wyrazowy cią utworzony tylko n= 2 elementów
nk = 256
17 cze 06:51