wielomian udowodnij
5-latek: Udowodnij ze
∀x∊R W(x)= (x−1)(x−3)(x−7)(x−9)+40>0
Wskazowka Oblicz iloczyny (x−3)(x−7) 0raz (x−1)(x−9) i doporowadz wielomian do postaci
(x2−10x+15)2+4
no to obliczam
(x−3)(x−7)= x2−10x+21
(x−1)(x−9)= x2−10x+9
To teraz dalej wedlug tej wskazowki
(x−3)(x−7)= (x2−10x+15)+6
(x−1)(x−9)= (x2−10x+15)−6
dalej nie wiem
16 cze 18:18
Adamm: (a−b)(a+b)=a2−b2
16 cze 18:19
Adamm: i tutaj a=x2−10x+15, b=6
16 cze 18:21
5-latek: czyli
(x−1)(x−3)(x−7)(x−9)+40= (x
2−10x+15)
2−6
2+40= (x
2−10x+15)
2+4>0
Ale jak na takie cos wpasc na maturze bez tej wskazowki ? Trudno
16 cze 18:23
jc: A ja bym to zrobił przez podstawienie x=u+5.
(u2−4)(u2−16) + 40 = u4 − 20 u2 + 64 + 40 = (u2−10)2 + 4 > 0
16 cze 18:26
5-latek: Witaj
jc 
Ale i tak trudno na to wpasc .
16 cze 18:28
jc: Nie tak trudno. 1+9=10=3+7.
Tu na forum wszyscy podstawiają nawet w najprostszych całkach,
a w innych zadaniach, gdzie nowa zmienna pomaga, mało kto.
16 cze 18:52
po prostu Michał: zawsze jak masz jakis wielomian w postaci 4 wspolczynnikow
typu (x−a)(x−b)(x−c)(x−d) + coś tam
to wymnoz odpowiednie dwa nawiasy aby uzyskac ten sam srodkowy wspolczynnik
czyli np. (x−a)(x−b) = x2 − współczynnik * x + coś tam
(x−c)(x−d) = x2 − współczynnik + coś innego
czyli chodzi o to by uzyskac to samo np. 10x i jak juz masz ten srodkowy
to wsytarcyz znalezc taka liczbe ze jak do niej dodasz jakas pewna liczba a z drugiej
strony jakbys ja odjal to uzykasz wzorek (a−b)(a+b) = a2−b2
16 cze 20:38