dzielenie wielomianow
5-latek: Oblicz reszte z dzielenia wielomianu
W(x)= x100−x98+x96−x94−.......+x8−x6+x4−x2+1
przez dwumian x2−1
czyli licze W(1) i W(−1)
W(1)=1
W(−1) =1
cztyli reszta wychdzi 1
A czy jesli mam teraz dwa pubnkty A(1,1) i B=(−1,1) moge skorzystac ze wzoru
interpolacyjnego langrangea i wyliczyc reszte ?
16 cze 17:58
Adamm: tak
16 cze 18:17
5-latek: OK
16 cze 18:19
Mila:
Dlaczego chcesz korzystać z int.Lagrange'a?
16 cze 18:21
5-latek: Dzien dobry
Milu 
Tak poczytalem o tym i mi jakos przypasowalo .
16 cze 18:26
Mila:
Witam

No i wyznaczyłeś?
16 cze 19:18
po prostu Michał:
mozna tez i tak jakby ktos chcial...
W(x) = x98(x2−1) + x94(x2−1) + x90(x2−1) + ... + x6(x2−1) + x2(x2−1) + 1
W(x) = (x2−1)(x98+x94 + x90 + ... + x6 + x2) + 1
zatem reszta wynosi 1
16 cze 20:51
Mila:
16 cze 21:16