Wyznaczanie równań rekurancyjnych
Nick: czy jak mam przykład w postaci a1 = 2, a2 = 3, an+2 = 6an+1 − 5an
to czy odpowiada to an = 6an−1 − 5an−2
16 cze 17:48
Mila:
Co masz z tym zrobić?
16 cze 17:53
Nick: Znaleźć rozwiązanie szczególne dla równań rekurencyjnych.
16 cze 17:54
Mila:
a
1 = 2, a
2 = 3, a
n+2 = 6a
n+1 − 5a
n
Rozwiązujemy równanie charakterystyczne:
x
2−6x−5=0
x
1=1 lub x
2=5
a
n=A*1
n+B*5
n
a
1=2=A+5B i a
2=3=A*1
2+B*5
2
A+5B=2
A+25B=3
−−−−−−−−−−−
−20B=−1
=================
II sposób funkcja tworząca
16 cze 18:16
jc:
an=A + B 5n−1
A+B=2
A+5B=3
B=1/4
A=7/4
16 cze 18:19
Mariusz:
Nie lepiej funkcją tworzącą według mnie jest wygodniejsza
16 cze 20:15