całka podwójna
Bartooo: 1. Wyznaczyć całkę podwójną
∫∫D 30xdxdy,
gdzie D jest obszarem ograniczonym krzywymi y = √y, y+x2 = 0, x−y−2=0.
2. Wyznaczyć całkę krzywoliniową
∫L 2(x+y)dx +5xdy,
gdzie krzywa L jest wykresem funkcji y=xex dla [0,2]∍ x skierowaną zgodnie z wzrostem zmiennej
x.
16 cze 17:06
'Leszek: Popraw zadanie 1) nie moze byc : y = √y
16 cze 18:40
Bartooo: y=
√x teraz już jest wszystko poprawne zatem czy mógłby ktoś pomóc w tego typu zadaniach?
PILNE

!
16 cze 23:40
Krzysiek: xddddddd
17 cze 13:35
Bartooo: albo chociaż postać całki do obliczenia wyznaczonej z treści tych dwóch zadań?
17 cze 16:10
'Leszek: Zrob rysunek i oblicz punkty przeciecia lini : y = −x2 i y = x − 2 ⇒ x = 1 , drugi punkt nie
bedzie mial znaczenia przy obliczaniu calki,
oraz y = √x i y = x−2 ⇒ x= 4
P = ∫ ( √x + x2 ) dx + ∫ [ √x − (x −2) ] dx =.....
pierwsza calka w granicach od 0 do 1 , druga calka w granicach od 1 do 4
Oblicz , powodzenia !
17 cze 16:20
Bartooo: a da się to zadanie zrobić za pomocą całki podwójnej?
17 cze 18:50
'Leszek: Da sie , ale zrob rysunek i podziel obszar na dwie czesci jak Ci proponowalem i calkuj
dla zmiennej y od −x2 do √x i dla zmiennej x od 0 do 1 oraz drugi obszar calkujesz dla
zmiennej y od x−2 do √x i dla zmiennej x od 1 do 4
17 cze 19:15