granica
xyz: oblicz granicę lim x−> pi/2 (tgx)1/x−pi/2
16 cze 16:14
'Leszek: popraw zapis
limx→π/2 (tg x)1/(x − π/2) = ....? ?
16 cze 17:08
xyz: tak, to miałam na myśli pisząc pi. pi=π
16 cze 19:05
Adamm: chodziło o nawiasy
16 cze 19:06
xyz: tak, powinien byc tam nawias
16 cze 19:07
Adamm: granica prawostronna nie istnieje
(tgx)
1/(x−pi/2)=e
ln(tgx)/(x−pi/2)
| | ln(tgx) | |
limx→pi/2− |
| = −∞ |
| | x−pi/2 | |
| | ln(tgx) | |
zatem jeśli t= |
| to limx→pi/2−(tgx)1/(x−pi/2) = limt→−∞ et = 0 |
| | x−pi/2 | |
16 cze 19:22
Mariusz:
Adam jeśli dopuścimy zespolone to będziemy mieć logarytm z prawej strony
16 cze 20:14
xyz: powinno wyjsc e2
17 cze 11:22
Adamm: to źle przepisałeś
17 cze 12:37