Oblicz objętość bryły ograniczonej paraboloidami
Nikos : Oblicz objętość bryły ograniczonej paraboloidami:
z=8−(x2+y2), z=2+x2+y2
16 cze 15:46
Jerzy:
Ustal równanie okręgu, jako przecięcie tych parabolid. To będzie obszar całkowania.
16 cze 15:53
Jerzy:
8 − a = 2 + a
2a = 6
a = 3
16 cze 15:56
Jerzy:
I przejdź na współrzędne biegunowe ... będzie łatwiej.
16 cze 15:58
Nikos : Okej, załapałem o co chodzi, dzięki
16 cze 16:14
Nikos : A jednak nie załapałem, po zamianie na współrzędne biegunowe wszystko spoko, robi się jedynka
trygonometryczna, ale licząc dalej wychodzi mi objętość ujemna

Wczoraj się już poddałem i
liczyłem inne zadania, a nad tym dzisiaj znowu siedzę. Jest ktoś w stanie pokazać mi jak to
zrobić?
17 cze 15:32
'Leszek: V = ∫ ∫ ∫ dxdydz = ∫ ∫ [ 8 −(x2+ y2) − 2 −(x2 + y2)] dx dy =
= ∫ ∫ [ 6 − 2(x2 + y2) ] dx dy = ∫ dα ∫ [ 6 − 2r2 ] r dr = .....
α =< 0, 2π >
r = <0 ,√3 >
17 cze 15:56
Nikos : Czyli powinna wyjść objętość 9π tak?
17 cze 16:06
'Leszek: Tak , to jest dobry wynik !
17 cze 16:10
Nikos : Dziękuję bardzo
17 cze 16:16