Problem z obliczeniem pierwiastków równania kwadratowego
Maury: Pierwiastkami równania kwadratowego 2x
2+2x−1, którego delta wynosi 12, powinny być podobno
| | −2−√3 | | −2+2√3 | | −1−√3 | |
x1= |
| i x2= |
| , podczas gdy mnie uparcie wychodzi x1= |
| oraz |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −1+√3 | |
x2= |
| . Może mi ktoś pomóc w zorientowaniu się gdzie popełniam błąd? |
| | 2 | |
16 cze 13:57
Jerzy:
| | −2 − 2√3 | | −1 − √3 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
x
2 analogicznie.
16 cze 14:02
Jerzy:
Czyli .... Ty masz dobrze policzone.
16 cze 14:03
Maury: Właśnie tyle mi wychodzi. To jest fragment zadania, w którym mam zapisać 2x
2+2x−1 jako iloczyn
dwóch wielomianów pierwszego stopnia. W odpowiedziach z tyłu książki jest T(x)=(2x+1+√3)(x+
| | 1−√3 | | 1+√3 | | 1−√3 | |
|
| ). Mnie zaś wychodzi T(x)=(x+ |
| )(x+ |
| ). Nie jestem pewien czy |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
mój wynik po prostu można przekształcić tak by wyglądał jak w odpowiedziach i ja tego nie
widzę, czy też po prostu źle policzyłem pierwiastki (gdzieś w internecie znalazłem informację,
że mają być takie jak opisałem powyżej).
16 cze 14:10
Jerzy:
No i gitara .. .masz: a = 2
| | 1 − √3 | |
f(x) = 2*(x − x1)(x − x2) = (2x + 1 + √3)(x + |
| ) |
| | 2 | |
16 cze 14:16
jc: Nie może być tak, jak u Ciebie. Jak wymnożysz dostaniesz x2 + ... , a powinieneś
dostać 2x2 .... Pomnóż swój wynik przez 2 i będzie dobrze.
16 cze 14:17
Maury: Już rozumiem. Dziękuję Wam bardzo.
16 cze 14:23