Całkowanie
D.: Od godziny męczę się z jedną całką.... Nie wiem jak ją rozpracować..... ∫dx/(x
4+x
2). Czy ktoś
ma jakis pomysł
16 cze 13:18
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| dx − ∫ |
| dx |
| | x2 | | 1 + x2 | |
16 cze 13:21
Adamm: x
4+x
2=x
2(x
2+1)
1=Ax
2+A+Bx
2
A+B=0, A=1
całki bardzo łatwe do policzenia
16 cze 13:21
16 cze 13:22
jc: Zastosować ogólny schemat.
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = {1}{x2} − |
| |
| x4+x2 | | x2(x2+1) | | x2+1 | |
Dodam, że 1/x
2 = x
−2. Wynik sam zapisz.
16 cze 13:22
D.: A jakąś metodą typu całkowanie przez części albo przez podstawianie?
16 cze 13:34
Jerzy:
Nie w tej całce.
16 cze 13:35
D.: Wynikiem będzie ? −1/x−arctgx+C?
16 cze 15:42
Jerzy:
Patrz 13:22
16 cze 15:44
D.: Wlasnie tak zrobilem
16 cze 15:44
Jerzy:
No i OK.
16 cze 15:45
D.: ale to poprawny wynik? Wolfram pokazuje cos innego
16 cze 15:46
Adamm: to jest poprawny wynik
każdy kto wie cokolwiek na temat całek nieoznaczonych powinien wiedzieć że
to zbiór funkcji, a nie konkretna funkcja, więc mogą różnić się o stałą
16 cze 15:48
Jerzy:
A co Ci pokazuje wolfram ?
16 cze 15:49
Adamm: zresztą, wolfram pokazuje dokładnie to samo
16 cze 15:49
D.: (xtan(−1)(x)+1)/x to jest to samo?
16 cze 16:03
Benny: Jeśli jest minus przed nawiasem to tak.
16 cze 16:10
D.: Tak, jest

można wytłumaczyć dlaczego?
@Adamm za Twoje komentarze podziękuję
16 cze 16:12
Benny: tan−1x≡arctgx
16 cze 16:19
D.: Dziękuję bardzo, przeoczyłem to
16 cze 16:24
Adamm: nawet nie miałem zamiaru ci odpowiadać
nie mam takiego obowiązku
16 cze 17:06
jc: Adamm, proponuję Ci coś nowego.
| 1 | | 1 | | q−p | |
| − |
| = |
| |
| x+p | | x+q | | (x+p)(x+q) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Dlatego np. |
| = |
| ( |
| − |
| ), bez tych A, B. |
| | (x+3)(x+8) | | 5 | | x+3 | | x+8 | |
Inny przykład.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) = |
| − |
| + |
| |
| x2(x+3) | | 3x | | x | | x+3 | | 3x2 | | 9x | | 9(x+3) | |
16 cze 17:29
Mariusz:
∫dx/(x4+x2).
=−t+arctan(t)+C
1
18 cze 10:36
jc: Czyli można inaczej
18 cze 10:42