matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne cząstkowe 1 rzędu
Marlene:
g(x,y)= (3x
4
+5y)*lnx
1
δf
δx
= (3x
4
+5y)' * lnx' = 12x
3
+ 0 *
x
u
δf
δy
= 0 + 5* 0 Czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze to obliczyłam ? Dzięki
16 cze 11:40
Jerzy:
3x
4
+ 5y
f'
x
= 12x
3
*lnx +
x
f'
y
= 5lnx
16 cze 11:44
Marlene:
h(x,y) = arctg(3xy)
f'x =
?
16 cze 12:12
Jerzy:
3y
f'
x
=
1 + 9x
2
y
2
16 cze 12:15
Marlene:
mógłbyś mi rozpisać dlaczego wyszedł taki wynik
?
16 cze 13:26
Jerzy:
To pochodna funkcji złożonej:
1
(arctg(f(x))' =
*f'(x)
1 + (f(x))
2
16 cze 13:29
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick