Ekonometrai
Maciej : Witam prosze o pomoc w zadaniach
1.W pewnej firmie na podstawie co−kwartalnych danych dotyczących sprzedaży lodów od stycznia
2010 do grudnia 2011, klasyczną metodą najmniejszych kwadratów oszacowano następujący model :
Y=3t+12, R2=0,93 , Se=0,05, W=0,02
Oceń dopasowanie modelu do danych
a) Podaj prognozowaną sprzedaż lodów na koniec czerwca 2012 roku
b) Okazało się ze sprzedaż lodów na koniec czerwca 2012 roku wyniosła 93kg
c) Oblicz miernik dokładności predykcji ex post PE i oceń jakość prognozy
2. Badano popyt na pewien produkt Y w zależności od jego ceny jednostkowej X1 oraz średniej
płacy w kraju X2.Wyniki otrzymano za pomocą funkcji REGLINP są nastepujace :
9,09 −64,8 345,5
2,9 11,3 62,19
0,95 12,44
69,9 6
21655 929,12
a) Podaj postać modelu
b) Oceń stopień dopasowania modelu do danych empirycznych
16 cze 11:37