Prawdopodobieństwo
Aga: Gracz ma niesymetrycznt krążek, na którego jednej stronie jest − 1, a na drugiej − 0. Przy czym
zero wypada dwa razy częściej niż jedynka.
Ponadto dysponuje jeszcze wadliwą kostką do gry, na której zamiast piątki umieszczono szóstkę
oraz symetryczną monetą.
Najpierw rzuca kostką i krążkiem. Jesli suma wyrzuconych oczek jest parzysta, to rzuca
dwukrotnie monetą, w przeciwnym wypadku rzuca cztery razy monetą.
Oblicz prawdopodobieństwo, ze otrzyma przynajmniej jedną reszkę.
16 cze 11:19
Adamm: | | 2 | | 4 | | 1 | | 2 | | 5 | |
prawd. że suma jest parzysta: |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | | 9 | |
| | 4 | |
prawd. że jest nieparzysta: |
| |
| | 9 | |
| | 1 | | 3 | |
jeśli rzucamy dwukrotnie monetą, prawd. że wylosujemy reszkę: 1− |
| = |
| |
| | 22 | | 4 | |
| | 1 | | 15 | |
jeśli czterokrotnie: 1− |
| = |
| |
| | 24 | | 16 | |
zatem prawd. że otrzyma przynajmniej jedną reszkę wynosi
| 5 | | 3 | | 4 | | 15 | | 5 | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| 9 | | 4 | | 9 | | 16 | | 6 | |
16 cze 14:08
Aga: Dzięki wielkie

Nie wzięłam pod uwagę, że suma dwóch liczb nieparzystych daje liczbę parzystą

ale ze mnie
gapa
16 cze 14:23