II pochodna
Ada: Hej, czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć obliczanie II pochodnej? np funkcji określonej wzorem
y=xlnx. Obliczanie I pochodnej nie sprawia mi najmniejszego probleu nawet przy dość
trudniejszych wzorach funkcji.
16 cze 10:57
Kacper:
Liczysz pochodną pochodnej
16 cze 10:58
Ada: I pochodna = lnx+1
to w takim razie:
II pochodna = 1/x
Zgadza się

?
16 cze 11:00
Jerzy:
| | 1 | |
f'(x) = lnx + x* |
| = lnx + 1 |
| | x | |
16 cze 11:01
Jerzy:
A jak byś policzyła pochodną takiej funkcji: f(x) = xx ?
16 cze 11:02
Ada: Jerzy zaskoczyłeś mnie bo nie mam pojęcia
16 cze 11:05
Jerzy:
f(x) = e
lnxx ..... i spróbuj teraz
16 cze 11:08
Ada: odpowiedz 1 ?
16 cze 11:13
Jerzy:
Nie ... to funkcja złożona:
f'(x) = elnxx*(x*lnx)' = ... i teraz licz dalej
16 cze 11:16
Ada: zrobiłam to tak:
... = e
xlnx*(x'*lnx + x * (lnx)')=e
xlnx*(lnx+x*1/x)=e
xlnx(lnx+1) i to jest poprawny
wynik
16 cze 12:30
Jerzy:
Tak .... możesz go zapisać: f'(x) = xx(lnx + 1)
Jak będziesz miała ochotę , to zmierz się z taką pochodną: f(x) = xxx
16 cze 12:33