Prawdopodobieństwo
Mar: na droge na której zamontowano 5 działających niezależnie fotoradarów wyrusza 9 samochodów.
Oblicz prawdopowobieństwo że każdy z nich zostanie zerejestrowany gdy prawdopodobieństwo
zarejestrowania przez fotoradar wynosi 0,2 dla każdego z samochodów
16 cze 10:55
Pytający:
A − samochód zostanie zarejestrowany przez którykolwiek z 5 fotoradarów
A' − nie zostanie zarejestrowany
P(A')=(0,8)5
P(A)=1−P(A')=0.67232
B − wszystkie 9 samochodów zostanie zarejestrowanych
P(B)=(P(A))9=0.028066242708062236768017728294569523787333632
16 cze 13:04