Funkcja kwadratowa z parametrem i wartością bezwzględną.
Pytajnik: Witam,
czy potrafi ktoś rozwiązać to równanie w algebraiczny sposób z wytłumaczeniem?
Wyznacz te wartości parametru m(m∊R), dla których równanie x*|x+1|−x=6−2m.
(|x+1|) oznacza moduł z x+1
Z góry dziękuję
16 cze 09:32
Jerzy:
Jakie jest pytanie ?
16 cze 09:36
Pytajnik: Przepraszam, część mi się wykasowała:
Wyznacz te wartości parametru m(m∊R), dla których równanie x*|x+1|−x=6−2m ma więcej rozwiazań
ujemnych niz dodatnich. Zalezy mi na rozwiazaniu algebraicznym a nie rysowaniu wykresu.
16 cze 10:18
Omikron: Dlaczego zależy Ci na rozwiązaniu algebraicznym? Zadania w których da się m przerzucić na jedną
stronę a x na drugą najłatwiej się robi rysując wykres i odczytując.
16 cze 10:22
Jerzy:
Rozpatrujesz oddzielnie dwa przypadki:
1) x + 1 ≥ 0 i wtedy masz równanie: x2 + x − x = 6 − 2m
2) x + 1 < 0 i ...................................: −x2 − x − x = 6 − 2m
16 cze 10:22
Jerzy:

Czerwona prosta: y = 6 − 2m
16 cze 10:24
Pytajnik: Chciałbym zobaczyć rozwiązanie algebraiczne, ponieważ wydaje mi się trudne, nie mogę sobie z
tym poradzić, a jestem człowiekiem, który próbuje aż do skutku, więc chciałbym poznać też
tąmetoda rozwiązania. Poza tym, chodzi mi też o to, że dla "brzydkich danych" z wykresu ciężko
będzie odczytać współrzędne przecięcia wykresów funkcji itd. Czy mogę w takim razie liczyć na
rozwiązanie algebraiczne?
16 cze 11:35
Omikron: Niedziwne, że wydaje się trudne, bo tego typu zadanie po prostu rozwiązuje się przy pomocy
wykresu. Nie trafisz na zadanie tego typu, w którym nie będzie się dało odczytać punktu
przecięcia. Zapewne da się to zrobić algebraicznie, ale będzie to niepotrzebne komplikowanie
sobie życia. Trzeba podzielić na dziedziny, żeby zdjąć moduł, w każdej dziedzinie rozwiązać
równanie w zależności od delty i określić kiedy jakie znaki będą miały rozwiązania. Następnie
trzeba w każdym z przypadków porównywać że sobą dwa równania i sprawdzać czy więcej jest
rozwiązań dodatnich czy ujemnych. Moim zdaniem szkoda na to czasu i lepiej narysować wykres.
16 cze 20:08