ekonomia matematyczna teoria popytu
Megi89: 1. Zakładamy, ze konsument nabywa tylko dwa dobra. Jego preferencje sa okreslone funkcja
uzytecznosci: u(x1, x2) = 3√x1·x2 a) Wyznacz funkcje popytu konsumenta i podaj ich dziedzine.
b) Podaj klasyfikacje dóbr wynikajaca z preferencji konsumenta. c)Wyznacz charakterystyki
funkcji popytu i podaj ich interpretacje dla wartości p1= 8zł, p2= 1 zł i m=144zł
2. Zakładamy, ze konsument nabywa tylko dwa dobra. Jego preferencje sa okreslone funkcja
uzytecznosci: u(x1, x2) =√x1 · 4√x2. a) Wyznacz funkcje popytu konsumenta i podaj ich
dziedzine. b) Podaj klasyfikacje dóbr wynikajaca z preferencji konsumenta c)Wyznacz
charakterystyki funkcji popytu i podaj ich interpretacje dla wartości p1= 2zł, p2= 3 zł i
m=42zł
16 cze 09:01
Megi89: ktoś wie jak to policzyć?
16 cze 09:56