Prawd. całkowite, tw. Bayesa
Newbie: Witam,
treść zadania:
Na wspólnej klasówce z matematyki spotkali się Studenci I roku z dwóch grup.
W pierwszej grupie jest 15 pań oraz 10 panów, zaś w drugiej jest 12 panów i 13 pań.
Prawdopodobieństwo, że pani z grupy pierwszej rozwiąże zadanie na klasówce wynosi
0.8, natomiast prawdopodobieństwo to dla pana wynosi 0.7. W drugiej grupie
prawdopodobieństwa te kształtują się odpowiednio 0.9 oraz 0.85. Jak duży odsetek
wszystkich Studentów rozwiąże zadanie na klasówce? Przy sprawdzaniu prac okazało
się, że ktoś przygotował ściągawkę. Określić, kim najprawdopodobniej był autor
ściągawki (tzn. określić płeć i grupę autora).
Oczywiście wiem, że w tych zadaniach trzeba zastosować wzór prawd. całkowitego oraz tw. Bayesa,
ale niestety do końca nie rozumiem jak poprowadzić tutaj obliczenia.
Pozdrawiam.
16 cze 08:39
kochanus_niepospolitus:
Newbie −−− mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że musisz to poćwiczyć, bo to wynika z Twoich
braków z poprzednich lat nauczania


Panie: 15*0.8 = 12
Kolesie: 10*0.7 = 7
Panie: 13*0.85 = 11.05
Kolesie: 12*0.9 = 10.8
| | 12+7+11.05+10.8 | | 40,85 | |
P(A) = |
| = |
| = 81,7 % −> 80% studentów winno |
| | 15+10+13+12 | | 50 | |
zaliczyć klasówkę
Skoro ktoś przygotował klasówkę, to była (najprawdopodobniej) jedna z tych osób (grupa i płeć),
która należy do grupy w której zdało więcej osób niż zakładano.
Bez informacji jakie były wyniki zdawalności nie można określić, kto nim był (więc nie ma danej
potrzebnej do Tw. Bayesa).
16 cze 08:57
Newbie: Dzięki za pomoc.
Pierwsza część zadania trochę rozjaśniła mi ten problem.
16 cze 09:07
an: W pierwszej grupie jest 15 pań oraz 10 panów, zaś w drugiej jest 12 panów i 13 pań.
Prawdopodobieństwo, że pani z grupy pierwszej rozwiąże zadanie na klasówce wynosi
0.8, natomiast prawdopodobieństwo to dla pana wynosi 0.7. W drugiej grupie
prawdopodobieństwa te kształtują się odpowiednio 0.9 oraz 0.85. Do którego zdania
odnosi się odpowiednio
16 cze 09:55