Fizyka
Janka: Prędkość w ruchu opóźnionym zmienia się następująco : V=at−V
o
Zmienną mierzoną jest czas. Niepewność pomiaru wyniesie :
a)dV=
√ (at da/√3)2 +(at−Vo)dt/√3)2
b)dV=
√(−Vo dt/√3)2
c)dV=
√a dt/√3)2
d) dV=
√a da/√3)2+((at−Vo)dt/√3)2
Eksperci z fizyki ratunku

Proszę jeśli można również o opatrzenie poprawnej odpowiedzi jakimś logicznym a jednocześnie
łopatologicznym wyjaśnieniem
15 cze 23:19
'Leszek: Przede wszystkim jest pewna niescislosc , predkosc w ruchu jednostajnie opoznionym
zmienia sie w czasie : v = vo − at
obliczam pochodna : dv/dt = − a ⇒ dv = − adt
Dlatego niepewnosc pomiaru :
dv = √ ( −adt/√3 ) 2
Czyli odpowiedz c)
16 cze 14:06
Janka: Dziękuję Ci bardzo 'Leszek ! : D
16 cze 19:18