wielomiany
5-latek: jaka rownosc spelniaja liczby a b c jesli istnieja takie liczby n i m ze
{a= m2−n2
{b= 2mn
{c= m2+n2
jedynie co przychodzi mi do glowy teraz to
{a= (m−n)(n+m)
{b= 2mn
{c= (m+n)2−2mn
z tego c= (m+n)2−b
15 cze 22:09
Mila:
Skąd masz to zadanie, nie wiadomo o co chodzi autorowi. To cała treść?
15 cze 22:16
Adamm: a2+b2=c2
15 cze 22:17
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
tak co cala tresc zadania
nastepne jest takie
Jaką rownosc spelniaja liczby a b c jesli istenieja takie liczby u i v ze
{u−v=a
{u
2−v
2=b
{u
3−v
3=c
15 cze 22:21
Mila:
1)
a= m
2−n
2 ,b= 2mn ,c= m
2+n
2
a+c=2m
2
b
2=4m
2*n
2⇔
b
2=c
2−a
2
c
2=a
2+b
2
===========
15 cze 22:37
jc: 3b2+a4=4ac
15 cze 22:42
5-latek: To tutaj bym mial
b= a*(u+v)
c= a*(u
2+v
2+uv)
Teraz drugi wzor
u
3−v
3= (u−v)
3+3uv(u−v)
dotad powinno byc dobrze
15 cze 22:42
5-latek: dzieki
15 cze 22:44
Mila:
2) np. tak:
u−v=a ,u
2−v
2=b ,u
3−v
3=c
b=(u−v)*(u+v)⇔
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | b | | a2+b | | b−a2 | |
u−v=a i u+v= |
| stąd u= |
| i v= |
| |
| | a | | 2a | | 2a | |
c=(u−v)*(u
2+uv+v
2)
c=a*(u
2+uv+v
2)
dokończ
15 cze 22:46
5-latek: Milu dokoncze jutro bo rano mam do pracy (zrobili jedna zmiane nam )
15 cze 22:50
Mila:
Dobranoc
15 cze 22:51
5-latek: Dobranoc
15 cze 22:58