Całk podwojna
Kierowca: Cześć. Jak mam oblicz całkę podwójną ∫∫f(x,y) dxdy po obszarze ograniczonym krzywą
(x−2)2+(y+1)2=16 i chce przejść na współrzędne biegunowe to jak sobie radzić? Mam dwa
pomysły, ale nie wiem czy słuszne. Pierwszy normalnie potraktować jako środek S(2,−1). Tylko
nie wiem jakie miałby przedziały wtedy dla r i fi, bo to się chyba inaczej robi jak nie mam
środka w początku układu współrzędnych. A drugi to myślałem, żeby (x−2)2 zastąpić np x12, a
(y+1)2 zastąpić y12 i wtedy miałbym środek już w początku układu i r (0,4> oraz fi (0,2pi> i
patrząc na to, że to będzie pole pod krzywą wynik chyba powinienem otrzymać poprawny, zgadza
się?
15 cze 20:58
Adamm: x−2=rcosθ
y+1=rsinθ
15 cze 21:03
Kierowca: A jakie będę miał granice całkowania?
15 cze 21:17
Adamm: tak jak normalnie
15 cze 21:21
Adamm: jeśli obszar to całe koło (x−2)2+(y+1)2≤16 to r∊<0;4> oraz θ∊<0;2π>
15 cze 21:29
'Leszek: Ten drugi sposob jest poprawny , przy czym w funkcji f(x,y) tez musisz wymienic zmienna
na x1 oraz n y1 , granice calkowania takie jak podales r = < 0,4> i α = <0 ,2π > .!
15 cze 21:51
jc: Czasem jednak lepiej patrzyć na funkcję niż na obszar, nawet kołowy.
Przykład: ∫∫ √x2+y2 dx dy, obszar x2+y2≤ 2x
15 cze 21:54
Kierowca: Dziękuję Wam bardzo.
16 cze 15:48