Funkcja wykładnicza z parametrem
Adam: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru:
2|x−2|+x=m2
1. x∊ (−∞,2)
f(x)=2−x+2+x=22=4
2. x∊ (2,+∞)
f(x)=22x−2=22(x−1)=4x−1
Narysowałem wykres i wychodzi tak:
n=m2
dla n<4 brak rozwiązań m2<4 (m+2)(m−2)<0 ,więc m∊ (−2,2)
dla n=4 nieskończenie wiele rozwiązań? więc m∊ {−2,2}
dla n>0 jedno rozwiązanie ,więc m∊ (−∞,−2)(+2,+∞)
15 cze 20:24
5-latek: Adam a co sie dzieje w dwojce ?
15 cze 20:28
Jerzy:
Skąd takie założenie ?
15 cze 20:29
5-latek: Tam gdzie rozpatrujesz wartosc bezwzglewdna
15 cze 20:30
Adam: w jakim sensie w 2?
15 cze 20:34
5-latek: wedlug mnie powinno byc
1x∊(−∞,2)
2) x∊<2,∞)
15 cze 20:36
Adam: Fakt, tam powinno być domknięte.
15 cze 21:14