Jak zrobić rysunek trójkąta
Gemundo: Jak narysować trójkąt prostokątny którego suma długości przyprostokątnych jest równa długości
przeciwprostokątnej?
15 cze 18:41
yht:
nie da się, bo nie ma takiego trójkąta
dowód że nie istnieje taki trójkąt
a,b − przyprostokątne
c − przeciwprostokątna
załóżmy że istnieje taki trójkąt zatem
a+b=c, a,b,c>0
a2+b2=c2
a2+b2=(a+b)2
a2+b2=a2+2ab+b2
0=2ab
a=0 ∨ b=0
sprzeczność z założeniem a,b,c>0
15 cze 18:44
Gemundo: no w sumie racja
15 cze 18:44
Jerzy:
Suma dwoch bokow musi byc wieksza od trzeciego.
15 cze 18:50
LWG: Ładnie, a nawet bardzo ładnie.
Rozwiąż równanie w l. naturalnych: zn=u2+v2,
gdzie nieparzysty n>2 i z jest nieparzytsta i NWD(u,v)=1.
Proszę o odpowiedź. Proszę mi pomóc to sprawdzić, tzn. czy istnieje taki przykład?
Czy istnieje liczba nieparzysta n>2 taka, że
x2+y2=(zn)2, gdzie liczby x,y,zn są parami względnie pierwsze?
Przepraszam. Nie rozwiązuję innych zadań. Życzę dobrego zdrowia i dużo pieniążków.
15 cze 18:50
LWG: yth − doskonale.
15 cze 18:58
LWG: yht − doskonale. Przepraszam.
15 cze 18:58