zbadaj zbieżność całki
kasia95: zbadaj zbieżność całki
(zero nad całką, −1 pod całką)
zrobiłam to ale nie wiem czy dobrze, wyszła mi granica równa −1
15 cze 18:40
kasia95: bump
15 cze 18:58
jc: | | 1 | | 5 | |
∫(x3+1)−1/5 x2 dx = |
| |
| (x3+1)4/5 |
| | 3 | | 4 | |
Granice istnieją, całka zbieżna.
15 cze 19:59
kasia95: też sobie mogę w wolfram wpisać, proszę o rozpisanie
15 cze 20:08
jc: Przed całkowaniem miałaś różniczkowanie. Wiesz jak się różniczkuje funkcje złożone.
∫ f(g(x) g'(x) dx = F(g(x)), gdzie F(y) = ∫f(y)dy
Tu na forum, każdy napisze − podstaw y=x3, a niektórzy powiedzą − podstaw y=1+x3.
Kluczem jest zapisanie potęgi 1/5√x = x−1/5, co napisałem wyżej.
15 cze 20:18