Czy przeciwprostokątna może być potęgą stopnia nieparzystego n>2.
LWG: Czy istnieje liczba nieparzysta n>2 taka, że
x2+y2=(zn)2,
gdzie liczby x,y,zn są parami względnie pierwsze?
15 cze 18:21
yht:
istnieje, np. n=3
x=5
y=12
z=3√13
n=3
zn = (3√13)3 = 13
liczby x=5, y=12, zn=13 są parami względnie pierwsze i spełniają równanie x2+y2=(zn)2
15 cze 18:50
LWG: Liczba z jest nieparzysta dodatnia. Ponadto pominąłeś warunek: x,y,z3 są are co−prime.
Ale bardzo Ci dziękuję.
Chodzi o :
Rozwiąż równanie w l. naturalnych: zn=u2+v2,
gdzie nieparzysty n>2 i z jest nieparzytsta i NWD(u,v)=1.
Proszę o odpowiedź. Proszę mi pomóc to sprawdzić, tzn. czy istnieje taki przykład?
Przepraszam. Nie rozwiązuję innych zadań. Życzę dobrego zdrowia i dużo pieniążków.
15 cze 18:55
yht:
ogólnej metody na rozwiązanie tego równania niestety nie znam, ale co najmniej jeden przykład
jest:
zn=u2+v2 jest spełnione dla
z=5
n=3
u=2
v=11
15 cze 19:37
LWG: Zatem niczego nie odkryłem, lecz obaliłem zakręconego pozytywnie Goldena Naymbyamę.
Bardzo Ci dziękuję. Bądźmy zdrowi. Pomogłeś mi w odpoczywaniu i w − przytrzymaniu sary.
522+472=173. A co będzie, gdy z jest elementem zbioru {3,7,11, ...}? Krótki dowód, że
nie zaskoczy. Mamy także ... . Nie pomoże to w dowdzie nie wprost hipotezy Beala.
15 cze 20:42