Fizyka
Sesja: Pytanie skierowane bardziej do fizyków ,a więc mam pewne zwątpienie odnośnie zasady zachowania
energii mechanicznej. Otóż czy spełniona jest ona w układach dla których pochodna z Fdt=0 czy
może jest ona spełniona zawsze.Skłaniam się ku pierwszej
odpowiedzi , jednak dla pewności potrzebowałbym potwierdzenia bo ciężko mi zinterpretować samą
definicję
15 cze 17:14
Sesja: *całka z Fdt=0
15 cze 17:20
Sesja: **całka z Fdr=0
15 cze 17:24
'Leszek: | | dp | |
Wzor F = |
| okresla druga zasade Newtona , gdy na uklad cial nie dzialaja sily |
| | dt | |
zewnetrzne czyli F = 0 to p = const. Czyli spelniona jest zasada zachowania pedu ,
zasada zachowania energii mechanicznej to zupelnie co innego ( poczytaj w podreczniku ,
nie myl tych pojec)
Zasada zachowania energii jest spelniona np. gdy cialo spada swobodnie z wysokosci h
pod dzialanie sily zewnetrznej F = mg . i.t.p ......, ped wowczas nie jest zachowany !
15 cze 17:29
Sesja: A czy zasada zachowania energii ma coś wspólnego też z układem inercjalnym czy tylko
zachowawczym?
15 cze 17:49
'Leszek: Zasada zachowania energii ( wszyskie postaci energii lacznie z cieplem i praca )
jest najbardziej fundamentalna zasada zachowania w przyrodzie .
Ogolnie pisze sie ze zasada zachowania energii obowiazuje w ukladzie izolowanym, nie
zalezy czy jest to uklad inercjalny czy tez uklad jest nieinercjalny .
15 cze 17:59