macierze
student: Badać, czy macierz A jest podobna do macierzy diagonalnej. Jeśli tak, to wyznaczyć macierz
nieosobliwą P i diagonalną D, dla których zachodzi związek P−1AP=D.
|−3 −6 7|
A=|1 1 −1|
|−4 −6 8|
15 cze 16:30
jc:
A jest podobna do macierzy diagonalnej
⇔ wielomian minimalny A nie ma pierwiastków wielokrotnych.
Proponuję zacząć od wyliczenia wielomianu charakterystycznego.
Jeśli będzie miał 3 różne pierwiastki, to znajdujesz wartości własne, itd.
Napisz, jak jest. Jeśli będą pierwiastki wielokrotne, to napiszę co dalej.
15 cze 16:52
student:
|−3−x −6 7|
det(A−Ix)=|1 1−x −1|=(k1+k3)=
|−4 −6 8−x|
|4−x −6 7|
=|0 1−x −1|=w1−w3=
|4−x −6 8−x|
|0 0 −1+x|
=|0 1−x −1|=
|4−x −6 8−x|
=(x−4)(x−1)(x−1)
x1=4 x2=1
k=1 k=2
zatem macierz nie jest podobna do macierzy diagonalnej
jc co będzie jeśli będę miał macierz która jest podobna do macierzy diagonalnej?
jak postępuje w dalszej części zadania?
15 cze 17:19
jc: Skąd wniosek, że nie jest podobna do diagonalnej?
Sprawdź rachunek. Przy x3 powinien stać minus.
15 cze 17:23
student: jc nie widzę błędu w obliczeniach
15 cze 17:30
student: =(4−x)*(−1)3+1*(1−x)(−1+x)
15 cze 17:32
jc: Prawie dobrze. Powinno wyjść −(x−1)2(x−4).
Sprawdź teraz, czy (A−I)(A−4I)=0?
Jeśli tak, to pracujemy dalej.
15 cze 17:36
student: wyszło 0 i chyba nie ma sensu aby to tu przepisywać
15 cze 17:43
jc: Nie wychodzi zero, więc A nie jest podobna do macierzy diagonalnej.
Sprawdź bo może coś pomyliłem w rachunkach.
15 cze 17:44
jc: A2−5A+4I = 0?
15 cze 17:45
student: sorki to wyznacznik z tego jest zero
wynik |−6 0 6|
|−3 0 3|
|−6 0 6|
15 cze 17:45
student: jak postępujemy w dalszej części zadania gdy wyjdzie 0?
15 cze 17:50
jc: Skoro nie wyszło zero, to nie możemy zdiagonalizować.
Gdyby wyszło zero, to złożylibyśmy bazę z wektorów własnych.
Tylko, że dla podwójnego pierwiastka mielibyśmy przestrzeń 2−wymiarową
(trzeba by znaleźć 2 wektory bazowe).
15 cze 17:59
student: bardzo dziękuję
jc
15 cze 18:03
LWG: Rozwiąż równanie w l. naturalnych: zn=u2+v2,
gdzie nieparzysty n>2 i z jest nieparzytsta i NWD(u,v)=1.
Proszę o odpowiedź. Proszę mi pomóc to sprawdzić, tzn. czy istnieje taki przykład?
Czy istnieje liczba nieparzysta n>2 taka, że
x2+y2=(zn)2, gdzie liczby x,y,zn są parami względnie pierwsze?
Przepraszam. Nie rozwiązuję innych zadań. Życzę dobrego zdrowia i dużo pieniążków.
15 cze 18:51