3 | ||
a) cos x = −0,5 ⇒ sin2 x = 1 − 0,25 = | ||
4 |
√3 | ||
⇒ sin x = | ||
2 |
√3 | 1 | |||
tg x = sinx : cos x = | : (− | ) = − √3 | ||
2 | 2 |
1 | 1 | |||
ctg x = | = − | |||
tg x | √3 |
2 | 1 | y | ||||
b) tg x = | = | = | ||||
10 | 5 | x |
y | 1 | √26 | ||||
sin x = | = | = | ||||
r | √26 | 26 |
x | 5 | |||
cos x = | = | = ... | ||
r | √26 |
1 | ||
ctg x = | = 5 | |
tg x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |