3^-1 mod 4
Patr: Witam, nie mog znalezc nigdzie info jak to obliczyc:
3−1 mod 4
Wynik to 3 jak do tego dojsc?
15 cze 15:18
Patr: Albo: 7−1 mod 13?
Wynik 2 jak to obliczyc?
15 cze 15:22
jc: Kro stosuje taki zapis? Rozumiem 3−1 w pierścieniu Z4.
Wtedy to faktycznie 3 bo 3*3 mod 4 = 1.
15 cze 15:32
Patr: Niestety tak mam w zadaniu i musze to zrozumieć
15 cze 15:40
jc: Dla danego a masz znaleźć b takie, że ab daje resztę jeden z dzielenia przez n.
Dla małych n możesz odgadnąć wynik lub sprawdzać kolejne elementy.
Dla większych stosujesz algorytm Euklidesa.
5−1 w Z7 to 3 bo 5*3=2*7+1.
5−1 w Z37.
37 = 7*5 + 2
5 = 2*2+1
stąd 1=5−2*2=5−2(37−7*5)=15*7 − 2*37
Wynik = 15.
15 cze 15:50
jc: O notację spytałem, bo żadnym podręczniku nie widziałem takiego zapisu.
15 cze 15:52
Patr: Czy moglbym prosic o przykladowe rozwiazanie?
Np. 7−1 mod 13
15 cze 16:00
jc: Przecież napisałem 7*2=13+1, dlatego 7−1=2 w Z13.
Jeszcze raz spytam, czy widziałeś w jakim podręczniku taką notację?
Bo właściwie to 7−1 mod 13 = 7−1, a nie 2.
15 cze 16:46
Patr: Juz prawie rozumiem, tylko skad w:
stąd 1=5−2*2=5−2(37−7*5)=15*7 − 2*37
Wzielo sie 15*7?
18 cze 12:01