układ równan.
kolos: mam : 2y+2y'=−x−x'+4
2x'−2x−y'+y=0
Jak wyznaczyć z tego x' y' w zależności od x i y i zapisać to w postaci macierzowej?
15 cze 12:08
kochanus_niepospolitus:
czy x' i y' to są pochodne x i y
15 cze 12:09
kolos: nie nie, po prostu prim
15 cze 12:09
kochanus_niepospolitus:
z 1) masz:
x' = 4 − x − 2y − 2y'
podstawiamy do 2):
8 − 2x − 4y − 4y' − 2x − y' + y = 0
8 − 4x − 3y = 5y'
i teraz podstawiasz:
| | 8 − 4x − 3y | |
x' = 4 − x − 2y − |
| |
| | 5 | |
x' = ...
15 cze 12:12
kolos: Wiem, ale jak to zapisac w formie macierzy?
15 cze 12:13
kochanus_niepospolitus:
ach ... nie zauważyłem końcówki

x y x' y'
1 2 1 2 | 4
−2 1 2 −1 | 0
W
2 = W
2 − 2W
1
1 2 1 2 | 4
−5 −3 0 −5 | −8
1 2 1 2 | 4
1 0.6 0 1 | 1.6
W
1 = W
1 − 2W
2
−1 0.8 1 0 | 0.8
1 0.6 0 1 | 1.6
i już masz:
−x + 0.8y + x' = 0.8 −> x' = 0.8 + x − 0.8y
x + 0.6y + y' = 1.6 −> y' = 1.6 − x − 0.6y
15 cze 12:27
kolos: Bardzo dziękuje.
15 cze 12:32